Bedrijfsbrandweer Zestienhoven

Bij aankomst werden we ontvangen door de chef van de diensthebbende ploeg. Hij stuurden ons met een bus op pad om het hele vliegveld te bekijken: de terminals, de bedrijfsgebouwen, vliegtuigparkings, de landingsbaan, etc.
 

Voor een van de geparkeerde vliegtuigen hebben we een groepsfoto genomen. Dan zie je dat zelfs een kleiner vliegtuig van dichtbij toch wel GROOT is.
 

Tijdens de rondrit vielen we met ons neus in de boter. We konde van dichtbij bekijken hoe een zojuist geland vliegtuig werd binnengeloodst.
   

Nog leuker was dat we bij dat vliegtuig een kijkje in de cockpit mochten nemen. Toen bleek dat zo'n cockpit niet echt ruim is en voor 2/3 gevuld is met knoppen en meters. Zelfs de voorruit was eigenlijk maar klein.
 

Na de rondrit kwamen we terecht bij datgene waarvoor we gekomen waren: de crashtender (het blusvoertuig van de luchthavenbrandweer). Op Rotterdam Airport hebben ze er twee.
 

We mochten ook een kijkje nemen in de luiken van dit bijzondere voertuig.
 

We kregen een uitgebreide toelichting op de onderdelen en werking van de crashtender.
   

En toen kwam het echte werk: de crashtender kwam in actie. Hier zie je de crashtender in volle glorie.
   

Met 80 km/h speerde de crashtender voorbij. Het waterkanon beneden en het waterkanon op het dak waren beide in werking. Wat een worplengte en wat een grote hoeveelheid water!
   
 
   

Als klap op de vuurpijl mochten we allemaal zelf het waterkanon op het dak bedienen. Dat is wel even wat anders als een handstraal of een straatwaterkanon.
   

Natuurlijk kwam iedereen aan de beurt.
   
 
   

Nog even snel naar de andere wagens in de kazerne gekeken en toen snel naar huis. We waren veel later terug dan gepland, maar er was dan ook zo veel te zien.

Mensen van de brandweer en het vliegveld, hartelijk bedankt voor jullie tijd en moeite. Het was een hele leuke en leerzame ervaring.

Logo2d